петък, 19 октомври 2012 г.

Текстова задача – ризи и костюм

Днес продължаваме със заниманията си по математика, само че този път ще ви предложа една текстова математическа задача, която условно може да наречем “Ризи и костюм”. Ето я и нея: седем ризи са по-евтини от един костюм с 9%, с колко процента 11 ризи са по-скъпи от един костюм. Преминаваме към обмислянето на задачата. Приемаме, че една риза струва х лева, а един костюм у лева. Седем ризи са по-евтини от един костюм с 9%, следователно стойността на седем ризи съставлява  100-9=91% от стойността на един костюм. Нека да запишем уравнението:
7х=91/100y
7х=0,91y
x=0,13y
Така ние изясняваме каква част от стойността на костюма съставлява стойността на една риза. Но това, което всъщност ни интересува, е с колко процента 11 ризи са по-скъпи от един костюм. Затова трябва да умножим двете страни на равенството по 11. Ето какво се получава: 11х=1, 43 y=143/100 y. Ако приемем, че стойността на един костюм е 100% , то съвсем очевидно е, че единайсетте ризи ще са по скъпи от един костюм с 43%. Това е и отговорът.
Както виждате, изпълнявам си обещанието да ви предлагам различни съвети и математически задачи. Както неведнъж вече е ставало дума, математиката е наука, която изисква системни усилия и постоянство. Затова очаквайте скоро пак да ви провокирам с интересна задача – само така, с упражнения, ще е сигурно, че няма да срещнете трудност при решаването и на най-сложната задача, на най-заплетения тест по математика. До скоро от мен бъдете сигурни, че скоро ви чакат нови математически изпитания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар