вторник, 18 септември 2012 г.

Как да решаваме задачи по математика

Често, когато започнат да решават тестове по математика, учениците изпадат в ступор – в главата им се разнася мъгла, мислите се разбягват в различни посоки и събирането им изглежда невъзможно. Днес искам да ви покажа с конкретен пример какви прости стъпки трябва да направите, за да съберете мислите си в главата и да решите правилно определена задача по математика.

А задачата е: Велосипедист се движи с постоянна скорост от град А до град Б, разстоянието между които е 98 км. На следващия ден той се връща по същия маршрут, но скоростта му е със 7 км/ч по-висока. По пътя той прави 7-часов престой – в резултат той губи на връщане същото време като при придвижването си от точка А до точка Б. Намерете скоростта на велосипедиста от точка А до точка Б, като отговорът трябва да бъде в км/ч.

1. Първото нещо, с което трябва да започнем при решаването на която и да е математическа задача, е да я прочетем много внимателно. По възможност няколко пъти.
2. Второто нещо е да определим за какъв процес става въпрос в задачата и какви формули трябва да използваме, за да обозначим този процес. Записваме тези формули. В дадения случай става въпрос за задача за движение и формулата, която описва процеса движение, е S=vt
3. Преминаваме към обозначаването на стойностите на всяка променлива, която влиза в състава на уравнението:
S – разстояние – км
v- скорост – км/ч
t – време – ч

Обозначаването на тези стойности ще ни помогне при проверката на формулата, която ще се получи.
Справихте ли се дотук? Погледнете пак внимателно, проверете дали всичко е точно, за да сте напълно сигурни за следващия път, когато ще продължим с решението и с други тестови задачи :)

1 коментар: